Ο Άγγελος Σέμπος μιλάει για τα χρόνια με τους Harlems

22/11/2015

 

08 HARLEMS - HOBBY CLUB

To 1962 υπηρετούσα στην Βάση της Αεροπορίας στο Παλαιό Φάληρο, όπου τότε βρίσκονταν διαγώνια απέναντι από τον Ιππόδρομο. Εκεί γνωρίστηκα με τον Γιώργο Κυμινά, τον Λάκη Διακογιάννη και τον Γιάννη Φίλντιση, με τους οποίους ήμασταν μαζί στην μπάντα του σώματος. Και οι τέσσερις είμαστε στην κλάση του 1962 με υποχρεωτική θητεία 28 μηνών.

Τέλη της χρονιάς επηρεασμένοι από το πνεύμα της εποχής συμφωνούμε να δημιουργήσουμε ένα μοντέρνο συγκρότημα. Μετά από τα διάφορα πρόχειρα ονόματα που είχαμε χρησιμοποιήσει, καταλήξαμε στο όνομα Harlems, καθώς εκείνη την εποχή περιμέναμε στην Αθήνα την εμφάνιση των διάσημων Harlems Globetrotters (αμερικάνικη ομάδα μπάσκετ, η οποία συνδυάζει αθλητισμό και θέατρο).

Λάκης Διακογιάννης (Tenor Sax & Vocals), Άγγελος Σέμπος (Piano), Γιώργος Κυμινάς (Acoustic Bass, Baritone Sax & Vocals) και Γιάννης Φίλντισης (Drums) αποτελούσαν το αρχικό σχήμα των Harlems.

Χειμώνα του 62-63 ξεκινάμε εμφανίσεις στο club Hobby, στην οδό Κύπρου κάθετο της Πατησίων, κοντά στην πλατεία Αμερικής. Σημειωτέον ότι κανένας από εμάς τους τέσσερις δεν είχε συμμετάσχει σε συγκρότημα προηγουμένως. Εγώ αντίθετα το 1960 έγραψα μουσική για το Θεατρικό Έργο «Η Διάλεξη του Κυρίου Αλβέρτου» (Θίασος: Πρωτοποριακό Άρμα. Σκηνοθέτης: Ντίνος Ταξιάρχης. Θέατρο: Έλσας Βεργή, Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα) και την επόμενη χρονιά για το μπαλέτο «Το Παιδί και το Δελφίνι» για τα Εθνικά Μπαλέτα της Ραλλού Μάνου.

Δεν είχαμε μπασίστα στην αρχή. Εγώ απασχολούσα το αριστερό μου χέρι στο να παίζει με οκτάβες μπάσο, στις πολύ χαμηλές οκτάβες του πιάνου, ώστε να έχουμε κάποια βάση, μαζί με το Bass Drum του Φίλντιση στα χορευτικά κομμάτια. Έτσι όμως η “σωστή πιανιστική εκτέλεση” υστερούσε. Με άλλα λόγια, άλλος είναι ο ρόλος του αριστερού χεριού του πιανίστα όταν παίζει με πλήρη ορχήστρα και άλλος όταν προσπαθεί να μιμηθεί BassLines.
Ανοιγα το επάνω καπάκι του πιάνου όταν έπρεπε να παίξουμε forte στα ρυθμικά-χορευτικά κομμάτια, γιατί δεν είχαμε διαθέσιμο μικρόφωνο για το πιάνο. To άκουσμα από τα τέσσερα φυσικά όργανα (χωρίς ηλεκτρικούς ενισχυτές) ήταν θαύμα. Πολύ ευχάριστο στους ακροατές και στους χορευτές. Ειδικά σε τραγούδια του είδους “μπαλάντα” και σε χορευτικά κομμάτια “Slow”.

10 ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΕΜΠΟΣ

 

Το πάλκο ήταν μικρό και δυστυχώς το πιάνο δεν χωρούσε να τοποθετηθεί στο πλαϊνό (προφίλ) του. Για να δω την πίστα και τους χορευτές, ώστε να ελέγξω το εάν όλα πήγαιναν σωστά, έπρεπε (κυριολεκτικά) να στραβοκεφαλιάσω, γιατί η πλάτη του πιάνου ήταν στον τοίχο.

Ο ολιγόωρος ύπνος μου ήταν βάσανο, γιατί είχα πόνους στο λαιμό και στις πλάτες. Η ημέρα μου ξεκινούσε στις 6 το πρωί γιατί στις 7 έπρεπε να παρουσιασθώ στην Βάση Φαλήρου. Στις 8 το πρωί είχα πρόβα με την Μπάντα όπου έπαιζα κρουστά. Το μεσημέρι είχα πρόβα με την Ελαφρά Ορχήστρα της Αεροπορίας όπου έπαιζα πιάνο. Μεσο-βδόμαδα είχα πρόβες με τους Harlems στο Hobby Club για να είμαστε έτοιμοι το Σαββατοκύριακο.

Με τέτοιο επίπονο, κουραστικό, πρόγραμμα, λίγους μήνες μετά, κατέληξα για 2 εβδομάδες στο Νοσοκομείο της Αεροπορίας (ΓΝΕΒΑ στην οδό Κυψέλης) για να συνέλθω από την υπερκόπωση και την μόλυνση του ενός νεφρού.

Στα πλαίσια της βελτίωσης του ήχου μας, αναζητούσαμε μπασίστα. Ο πρώτος που ήρθε ήταν ο Σπήλιος Παπαγιαννόπουλος, ανιψιός του ηθοποιού Διονύση Παπαγιαννόπουλου, ο οποίος έπαιξε μαζί μας για ένα μικρό διάστημα. Κατόπιν ακολούθησε ο Ευριπίδης Παρίτσης από τους Juniors, ο οποίος όμως αποχώρησε σχετικά γρήγορα. Μετά από τον Ευριπίδη, πάλι δεν είχαμε μπάσο για αρκετό καιρό. Τότε ήρθε μαζί μας ο Κώστας Νικολόπουλος (Electric Guitar). Βέβαια πάλι δεν είχαμε μπάσο, αλλά βοηθούσε ο Κώστας.

Το ρεπερτόριο μας αποτελούνταν κυρίως από ξένα τραγούδια και isnstrumental κομμάτια της εποχής, τα οποία και παίζαμε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο.

Από τους Harlems αποχώρησα το 1964 προκειμένου να συνεχίσω σπουδές ανωτέρας σχολής πιάνου στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και Αρμονία της Μουσικής με τον μουσουργό Μάριο Βάρβογλη. Την θέση μου στο συγκρότημα πήρε ο Διονύσης Πολλάτος, ο οποίος και αυτός υπηρετούσε την θητεία του στην Αεροπορία.

Έμεινα φίλος και έχω επαφή μέχρι σήμερα με τα άλλα τρία μέλη απο τους original Harlems, τον Γιώργο Κυμινά, Λάκη Διακογιάννη και Γιάννη Φίλντιση.

Άγγελος Σέμπος

Αφήστε μια απάντηση

You May Also Like