M.G.C – Λάκης Τσαγκάρης : Μία απόλυτα ροκ χρονιά

11/01/2016
mgc10

Α–>Δ Λάκης Τσαγκάρης, Δημήτρης Βάλιτς, Δημήτρης Πουλικάκος, Δημήτρης Πολύτιμος, Δημήτρης Μπελιγιάννης)

Στους MGC μπήκα τον Σεπτέμβριο του 1967, όταν αυτοί επέστρεψαν από τις Σπέτσες όπου πέρασαν ολόκληρο εκείνο το καλοκαίρι – νομίζω έπαιζαν στο Show Boat. Ο ντράμερ τους Στέλιος Κατσαδοράκης θα πήγαινε φαντάρος και αυτό έφτασε με κάποιο τρόπο στα αυτιά μου. Είχα – δεν είχα 4-5 μήνες που έπαιζα ντραμς, ερασιτεχνικά, όντας αυτοδίδακτος. Η μοναδική μου εμπειρία με συγκρότημα ήταν το περασμένο καλοκαίρι όταν συμμετείχα σε ένα εφήμερο σχήμα που λέγονταν Τρίτωνες. Το είχαν δημιουργήσει οι αδελφοί Τάτση με τον παλιό οργανίστα των Harlems Μάκη Διαμάντη, παίζοντας στο ξενοδοχείο Ποσειδών στο Λουτράκι. Μουσική φαγητού κυρίως, καμία σχέση με το τι θα έπαιζα λίγους μήνες αργότερα.

Θυμάμαι ότι η οντισιόν μου για να μπω στο γκρουπ έγινε στα στούντιο Sonority του Γιάννη Κωστόπουλου στην οδό Ακαδημίας και η μοναδική εντολή του Δημήτρη Πουλικάκου προς εμένα ήταν «παίξε δυνατά». Με ρώτησαν «ποια τραγούδια ξέρεις;», τους είπα «πείτε μου ποιο θέλετε, μετράω τέσσερα και πάμε» – τόσο εμπιστοσύνη και ενθουσιασμό είχα. Τελικά πήρα την θέση αμέσως. Οι υπόλοιποι τρεις του γκρουπ, σημειωτέον ήταν ο Πολύτιμος (όργανο), ο Μπελιγιάννης (κιθάρα) και ο Τριανταφύλλου (μπάσο).

Ξεκινήσαμε το φθινόπωρο να παίζουμε στον Λεωνίδα στην Πλάκα. Εκεί χτίστηκε ο μύθος των MGC, ως το πρώτο ροκ συγκρότημα στην Ελλάδα, αφού το συγκρότημα προηγουμένως είχε διαφορετικό ήχο. Είχαμε ρεπερτόριο εκτός από τα δημοφιλή στο κοινό Beatles και Rolling Stones, από Hendrix, Dylan, Traffic και Cream. Δεν θυμάμαι κανείς να έπαιζε τέτοια κομμάτια τότε στην Αθήνα. Δεν μπορώ να κρίνω την μουσική αξία καθενός από τα παιδιά των MGC, αυτό που ξέρω με βεβαιότητα είναι ότι η χημεία μας ήταν εκπληκτική και αυτό έβγαινε σε κάθε μας εμφάνιση. Ο χειμώνας εκείνος στον Λεωνίδα ήταν ανεπανάληπτος, αξέχαστος.

Oι MGC στον Λεωνίδα (βίντεο ντοκουμέντο)

Την άνοιξη του 1968 έγινε η σύλληψη των Πουλικάκου – Πολύτιμου και προς στιγμή φοβηθήκαμε ότι θα το διαλύσουμε. Όμως οι δυο τους μας είπαν να μην το αφήσουμε και να συνεχίσουμε να κρατάμε την σημαία του γκρουπ ψηλά. Τους αντικατέστησαν Τζονιχάκης (τραγούδι), Ντάλλας (μπάσο) και Θέμης Τσαμουρτζής (πιάνο). Με αυτή την σύνθεση συνεχίσαμε το καλοκαίρι, με ίδιο ρεπερτόριο, στην Πλάκα πάλι, στις 9 Μούσες. Παίζαμε σε μια ανοικτή αυλή κάθε μέρα, ενώ δεν υπήρχε μέρα που το μαγαζί να μην ήταν γεμάτο. Παίζαμε τόσο δυνατά που οι γύρω ταβέρνες μας καλούσαν σχεδόν καθημερινά την αστυνομία αφού ο ήχος μας κάλυπτε όλους τους υπόλοιπους – αλλά εμείς δεν πτοούμασταν.

Τέλος Αυγούστου μου ήρθε το χαρτί να παρουσιαστώ για να υπηρετήσω την στρατιωτική μου θητεία. Είχα πάρει αναβολή λόγω των σπουδών μου στην Ανωτάτη Βιομηχανική και η αναβολή τελείωσε. Ο μοναδικός μου χρόνος – όπως αποδείχτηκε τελικώς αργότερα- στους MGC ήταν ο πιο ροκ χρόνος της ζωή μου, μέχρι και σήμερα.

Αντί επιλόγου θα προτιμήσω να σκιαγραφήσω τους 4 συνταξιδιώτες μου στο ταξίδι αυτό, ευχαριστώντας τους για τις αναμνήσεις που μου χάρισαν και τις κρατάω πάντα μέσα μου:

Δημήτρης Πουλικάκος: Στρατηγός, εγωιστής, καλή καρδιά, δίκαιος, δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του

Δημήτρης Πολύτιμος: Γλυκομίλητος, καλόκαρδος, έτοιμος πάντα να δοκιμάσει νέα πράγματα

Δημήτρης Μπελιγιάννης: Σοβαρός, λιγομίλητος, ουσιώδης

Αντώνης Τριανταφύλλου: Επαναστάτης, έξυπνος,  ετοιμόλογος

 

Λάκης Τσαγκάρης, Δεκέμβριος 2015

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

You May Also Like